Dun og fjer - Ringsted Dun

Guide: Dun/fjer og bæreevne

Dun er fremragende som isoleringsmateriale og er med sin lave vægt yderst velegnet som fyld til dyner. Fyldets evne til at isolere måles ved hjælp af bæreevnen, og nok er gåsedun med bæreevne 825 fantastisk til at varme, men fyldet kan også sagtens bruges i en let og luftig sommerdyne – der skal bare ikke så mange gram i. Fjer fungerer fint som støtte i hovedpuder – navnlig hvis man ønsker en høj, fast pude.

De fineste, største og stærkeste dun stammer fra regioner med store udsving mellem dag- og nattemperaturer. Andefuglene har udviklet evnen til at holde på varmen i de kolde nætter, men kan også sagtens have det behageligt i dagens varme – og dét med samme fjerdragt.

Hemmeligheden ligger i et beskyttende lag fedtstof, lanolin, som gør fjerene smidige, modstandsdygtige og vandafvisende, og altså er forklaringen på at svømmefugle kan holde sig tørre og varme.

De bedste dun får man fra fuldvoksne fugle, og har dyrene levet under optimale forhold, opnås kvaliteter med en bæreevne helt op til 825 – fra gæs. Fugle opdrættet i Fjernøsten behandles generelt dårligere, og endvidere slagtes de i en meget ung alder, og resultatet: Dun af ringere kvalitet, og færdigvarer med kortere levetid.

Billige produkter indeholder som regel dårlige dunkvaliteter, så prisforskellen mellem butikkernes dyner skyldes altså fortrinsvis forskellige fyldkvaliteter. Som konsekvens heraf bruger vi derfor kun dun og fjer fra nøje udvalgte leverandører fra Europa, for at få de bedste og mest fyldige dun og fjer. Læs mere om vores syn på etik og dyrevelfærd her

Bæreevne - Høj

Høj bæreevne – 30 g. dun

Bæreevne - Lav

Lav bæreevne – 30 g. dun

Hvad betyder bæreevne?

Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder at dunene er lette, luftige og isolerer godt fordi de indeholder meget luft – det er netop dunenes stillestående luft, som holder på kropsvarmen. Jo dårligere kvalitet dun, og jo flere fjer, jo lavere bære- og isoleringsevne – og dermed et ringere produkt.

Måling af bæreevne

Før 2019 blev bæreevnen målt på en skala op til 13, hvor 13 er var den bedste og mest isolerende. Denne målemetode er nu opdateret, så den passer til den angivelse af bæreevne, man kender fra soveposer og dunjakker. Ændringen betyder, at der fremover vil stå en ny bærevne på produkterne.

Nu bliver bæreevnen målt på en ny skala, der går op til 900. Selvom bæreevnen nu hedder noget andet, er det præcis de samme produkter, der er tale om.

Et eksempel på dette er en 90% europæisk moskusdun, som tidligere havde en bæreevne på 11. Den har fremover en bæreevne på 725. Men fyldet (dunene) er fuldstændig det samme.

Dun & Allergi

Mange tror fejlagtigt at de er overfølsomme over for dun og fjer, men som oftest er det husstøvmidernes afføring, der giver ubehag. Vores puder og dyner kan vaskes ved 60 grader, og desuden er bomuldsvåret NOMITE-mærket, hvilket betyder at det er for tætvævet til at husstøvmiderne kan trænge igennem det.
Læs mere om dyner og allergi her.

NOMITE