Sådan vedligeholder du din dyne og pude

Dyner og puder holder længere med lidt pleje. Kvalitetspuder og -dyner kan holde i årevis, men dermed ikke være sagt at de ikke skal plejes. Bedst er det, hvis du om morgenen ryster dynen, og dét gerne fra forskellige sider hvorved fyldet fordeles.

Du bør heller ikke lægge sengetæppe på før dynen har afgivet nattens fugt, for dynen har lige så meget gavn af udluftning som soveværelset har. Desuden elsker husstøvmider fugtige miljøer, og nok kan de små bæster ikke trænge ind i en NOMITE-certificeret dyne, men en fugtig madras er jo heller ikke at kimse ad.

Er din hovedpude klasket sammen, kan du prøve at tørretumble den. Fugten forsvinder, og den bliver atter luftig og blød. En fugtstyret tumbler (uden tidsindstilling) stopper måske hurtigt fordi pudens overflade er tør, men vedlægger man et fugtigt viskestykke, vil tumbleren fortsætte til viskestykket – og dermed også puden – er varmet igennem. Er tumbleren stor nok, giver du bare dynen samme behandling. Men selv om en opfriskning tager minutter, og ikke timer som ved en normal tørring, bør du alligevel standse maskinen undervejs og mærke efter hvor varmt indholdet er.

Hæng din dyne ud

Hæng også gerne dine dyner og puder udenfor i den friske luft. Lad dem beholde betrækket på og sørg for at de ikke får direkte sollys, da det vil skade dunenes beskyttende lanolin. Skulle de få en omgang regnvejr, må de efterfølgende en tur i tørretumbleren.

Og alt med måde, for du skal hverken støvsuge eller banke din dyne. Støvsugning kan på længere sigt skade våret og gøre det utæt, og en tæppebanker vil uden tvivl ødelægge dunenes spændstighed. Brug i stedet en blød børste.