Valg af dyner

Valg af dyne

Vi bruger 1/3 del af livet i sengen. Derfor skal vi også sove godt når vi er der. En god nattesøvn kræver ikke kun en god seng – men også nogle gode dyner.

Overtid bliver dunenes naturlige spændstighed og volumen nedbrudt, og du vil ikke længere have den samme følelse af en lækker og dunlet dyne.

Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter, når man skal ud og købe nye dyner. Hvad er en god dyne? og hvilken type dyne skal man vælge? Vi har prøvet at samle nogle gode råd, som du kan se i videoen eller læse om nedenfor.

Sommerdyne og vinterdyne

Vi anbefaler at du anskaffer dig både en sommer- og en vinterdyne, eftersom de færreste soveværelser har den samme temperatur året rundt. Du går jo heller ikke med vinterjakke om sommeren. Mange af os har stadig kun en ”helårsdyne”, selv om det da heldigvis er flere og flere forundt at have to dyner at vælge imellem. Sommerdyner er, grundet deres beskedne mængde fyld, forholdsvis billige at købe, men du kan jo også tage skridtet fuldt ud og tage på dit livs drømmerejse – med en superlækker gåse- eller edderdunsdyne med europæisk, cremefarvet silke.

Dynens størrelse

Skal den kunne pakkes godt ned omkring kroppen, og ikke mindst fødderne, skal dynen være mindst 30 cm længere end dig. Overvejer du en dobbeltdyne, og skal den deles med en partner, må I lige afstemme behov inden købet. Det duer jo ikke at din partner sveder tran mens du klaprer tænder af kulde. Kan I blive enige, skal du vælge en dobbeltdyne, der er mindst lige så bred som sengen.

Kig efter dynens bæreevne

En dynes komfort afgøres lettest ved et kig på bæreevnen. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og dermed deres kvalitet, og en høj bæreevnen betyder at fyldet er let, luftigt og isolerer godt. Det kan lyde ulogisk at en god kvalitet skal indeholde luft, men fylder man store, flade fjer i en dyne, bliver den tung og ukomfortabel – før den bliver varm. Dunene skal altså være tilpas spændstige til at kunne holde på luften og dermed kropsvarmen, da man i modsat fald skal bruge langt mere fyld. Det kan sammenlignes med isolering af huse, hvor f.eks. mineraluld er særdeles velegnet til at hindre varmen i at slippe udenfor. Dun fra edderfugle har den bedste isoleringsevne, dernæst dun fra gæs og til sidst dun fra ænder. Men kig på deklarationen, for ”andedun bæreevne 675” er af bedre kvalitet end ”gåsedun bæreevne 550”.

Og det ydre?

Våret fås i forskellige kvaliteter, fra den altid populære bomuldscambric til bomuldsbatist, bomuldssatin og silke, og de er alle duntætte og STANDARD 100 by OEKO-TEX®-mærkede, så dynen er helt fri for kemi. Hvad du skal vælge, er op til dig, for det afhænger af udbud, smag og behag. Og så er der jo også lige det med prisen.

Husk så også … mærkerne!

Og med dét mener vi de oplysninger du får via dynens etiketter. Kig efter om dynen er mærket STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I og dermed ikke indeholder restkemikalier. Kig efter ”NOMITE” hvis du er allergisk over for støvmider (NOMITE er din garanti for at støvmiderne ikke kan trænge ind i våret). Kig efter ”Downafresh® greenline” hvis det betyder noget for dig at dunene er vasket og tørret efter strenge internationale regler og altså ikke kan indeholde mikroorganismer og virus. Og sidst men ikke mindst: Kig efter om dynen er produceret i Danmark. Læs mere om alle mærkerne på dynerne her.

Ringsted Dun Dynevælger

Find den rigtige dyne til dig ved hjælp fra vores unikke Dynevælger.

Sådan vælger du din dyne

  1. Vælg din kropstemperatur, når du sover (forstået som hvor varm eller kold du er)
  2. Vælg soveværelsetstemperatur (har du det varmt eller koldt i dit soveværelse, når du sover)
  3. Find den optimale dyne til dig

Resultatet viser de dyner vi vil anbefale, og det endelige valg er så op til dig.
Vær opmærksom på at resultatet kun skal betragtes som en guide. Der kan være mange individuelle faktorer der spiller ind på om en dyne føles kold eller varm. Besøg altid en af vores forhandlere, hvis du er i tvivl.

Klik på navnene, og du får en beskrivelse af det pågældende produkt. Måske vil du allerede dér finder favoritten, men ellers er det en god idé at se nærmere på udvalget hos vores forhandlere.

Dynerne er mærket sval, lun eller varm, så du let kan finde den rigtige dyne hos din forhandler.

HUSK! Er I et par, skal I ikke nødvendigvis have den samme type dyne.