Sådan vasker du din dyne eller pude

Få mere information om hvordan du vasker din dundyne eller pude.

Vi tilbringer en tredjedel af vores liv i sengen, og dét uden at ofre dynen og puden mange tanker. Hvordan har de det egentlig, og ville de måske have godt af en lille ”forfriskning”?
Hver nat afgiver vi mere end ½ liter væske ved udånding og sved, og en del af det optages af sengetøjet og får efterhånden fyldet til at klumpe sammen. Dynen bliver tungere, isoleringsevnen forringes og våret får skjolder, og til sidst må vaskemaskinen på banen. Mange er nervøse for at vaske deres dunprodukter, men man skal bare huske at give sig tid til det, for det klares ikke på en halv time.

Tager dynen skade? Våret er som regel lavet af 100 % bomuld i en stærk, duntæt kvalitet og kan altså sagtens vaskes, mens dyner med silkevår skal afleveres på et professionelt renseri.  Og selvfølgelig kan dun og fjer tåle vand – deres ophav, andefuglene, er jo næsten mere i vand end på land! Dog siger vi altid at edderdunsdyner skal renses professionelt, men det skyldes især at der kan være forskel på hvordan våret og fyldet skal behandles, og det ville desuden være særdeles ærgerligt hvis fyldet ikke blev tørret ordentligt. Dét er nemlig den vigtigste regel når det gælder dunvask: Sørg for at fyldet er tørt!

Dundynen vaskes og centrifugeres i en vaskemaskine (til minimum 7 kg) ved 60 °C. Efter vask tørretumbles dynen ved 80-90 °C sammen med et par tennisbolde, og bemærk at det ofte vil tage over 4 timer før fyldet er helt tørt. Fjer og dun kan, i lighed med uld, optage fugtighed uden at føles våde, og tages dynen ud for tidligt, vil dunene begynde at mugne. Under tørreprocessen skal du cirka hver halve time tage dynen ud og ryste den, så du får vendt rundt på fyldet. Samtidig opdager du også hvornår dynen er færdigtørret, inden den overophedes.

Et lille trick: Vej dynen inden du putter den i vaskemaskinen og noter vægten ned. Når du mener at dynen har tørret længe nok, vejer du den igen. Vejer dynen mere end før, er den ikke færdig.

Dunpuder vaskes i almindelige vaskemaskiner (til minimum 5 kg), men pas på, for nok er puder mindre end dyner, men de har ofte lige så meget fyld. Så igen, afsæt tid til vask og tørring. Nogle fugtstyrede tumblere (uden tidsindstilling) stopper med det samme fordi pudens overflade er tør, men vedlægger man et fugtigt viskestykke, vil tumbleren fortsætte til viskestykket – og dermed også puden – er varmet igennem.

Husk desuden at vaskemidlet ikke må indeholde enzymer, eftersom de skader dunenes beskyttende lanolin. Ringsted Dun har lavet et vaskemiddel specielt til dunvask. Følg doseringsvejledningen på vaskemidlet og vaskeanvisningen på pudens/dynens etiket.

Så vask du bare, men gør det nu heller ikke for tit. Det siger sig selv at en ugentlig vask efterhånden vil slide våret tyndt og få dunene til at miste elasticiteten.