Vask og vedligehold af dyner og puder

Vi bruger en tredjedel af vores liv i sengen, så det er en rigtig god idé at gå op i vedligehold og pleje af både dyne og pude. Også for din søvnkomforts skyld. Jo bedre dyner og puder, jo bedre nattesøvn, plejer vi at sige. Hver nat afgiver din krop en masse væske fra sved og udånding, og med tiden begynder fyld i både din dyne og pude helt naturligt at klumpe sammen.

For at undgå, at dynen bliver tungere og isoleringsevnen bliver dårligere, så du f.eks. kommer til at ligge og fryse om natten, er det en rigtig god idé at både lufte og vaske dyne og pude. Vi har samlet vores bedste ekspertråd her på siden, så du kan få både dun, dyne og pude til at holde kvaliteten i længere tid.

Video: Guide til hvordan du nemt vedligeholder din dyne og pude

Vedligeholdelse af dyne og pude

De daglige rutiner i soveværelset er vigtige – også på den lange bane. Dyner og puder holder nemlig længere med lidt pleje. Det har både dun og dyne- og pudevår rigtigt godt af, og i sidste ende får du produkter, der lever op til den samme høje standard i længere tid. Her deler vi ud af vores ekspertise inden for vedligeholdelse af puder og dyner.

1. Vent med at lægge sengetæppe på

Efter en god nats søvn har dynen brug for udluftning ligesom soveværelset. Vent med at lægge sengetæppe på, før dynen har nået at komme af med nattens fugt. Så undgår du også et fugtigt miljø, som f.eks. en fugtig madras, som tiltrækker husstøvmider.

2. Giv dynen en lille rystetur

Kvalitetsdyner kan holde længe med rette pleje. Start hver morgen med at give dynen en lille rystetur, gerne fra forskellige sider, så fyldet i dynen fordeles jævnt igen efter nattesøvnen.

3. Frisk puden op med en tur i tørretumbleren

Hvis din hovedpude er faldet sammen, kan du tørretumble den. Det får fugten til at forsvinde, så puden igen bliver luftig.

4. Luftning af dyner og puder

Dine dyner og puder har godt af at komme udenfor og hænge i den friske luft fra tid til anden. Det er vigtigt at undgå fugtigt vejr og direkte sollys, da det kan skade dunene.

5. Undgå støvsugeren eller tæppebankeren

Alt med måde. Brug en blød børste eller tørretumbleren fremfor støvsugeren eller en tæppebanker, hvis din dyne eller pude trænger til en opfriskning. Støvsugning kan gøre våret utæt, mens en tæppebanker kan ødelægge dunenes spændstighed.

Hvordan vasker man sin dyne og pude?

Hvordan vasker man en dyne med du og fjer? Eller tørrer den? De spørgsmål er der mange, der stiller, men det er faktisk ikke så svært. Mange er nervøse for at ødelægge dunene ved putte deres dyne i vaskemaskine eller tørretumbler, men med et par gode råd og lidt omtanke er vask af dyne en leg. Det samme gælder vask af hovedpude.

Vi anbefaler vask to gange om året eller efter behov. Vi henviser altid til produktets vaskeanvisning for den korrekte information. Du skal være opmærksom på, at silkeprodukter eller produkter med edderdun skal behandles på anden vis.

Video: Se en hurtig gennemgang af hvordan du vasker og tørrer din dyne og pude korrekt

1. Planlægning

Planlæg dynevask eller pudevask en dag, hvor du har god tid, for det tager flere timer.

2. Tjek dine maskiner

Både din dyne og din pude har behov for en vaskemaskine og tørretumbler, som kan rumme minimum 7 kg for en almindelig dyne og 5 kg for en pude.

3. Den rette temperatur

Dynevask temperatur er vigtig. Vask altid din dyne og pude ved 60 grader for at få dem ordentlige rene. Det er også ved 60 grader, du slår husstøvmiden ihjel.

4. Én ad gangen

Vask altid dyne og pude én ad gangen og hver for sig.

5. Vaskemiddel til dyner og puder

Du skal vælge det rette vaskemiddel til dundyner og -puder. Vi anbefaler enzymfrit vaskemiddel, som f.eks. vores Ringsted Dun vaskemiddel, der også er astma- og allergivenligt. Du kan ødelægge dunene ved at bruge det forkerte vaskemiddel.

6. Hold øje

Det er en god idé, at du løbende tager dynen eller puden ud af tørretumbleren for at ryste og ’puffe’ den, så fyldet fordeles, og maskinen får lidt luft og ikke bliver for varm. Gør det ca. hver halve time i løbet af de fire timer tørretiden som minimum varer, før dunene er ordentlig tørre. Du kan også bruge Ringsted Dun Tørrebolde for at ryste dine dyner og puder igennem i tørretumbleren.

7. Trick med vådt visketykke

Hvis din tørretumbler slukker, når våret er tørt på overfladen, kan dunene stadig være fugtige indeni. Her kan du ”snyde” maskinen med et vådt viskestykke og dermed forlænge tørretiden, så al fyldet kan nå at tørre.

8. Helt tørt?

Hvis du vil være helt sikker på, at du er færdig, så vej dynen eller puden, inden du putter den i vaskemaskinen og noter vægten. Når du mener, at dynen eller puden har tørret længe nok, vejer du den igen. Vejer den mere end før, er den ikke færdig.

9. Mere luft

Når puden eller dynen er tør, skal den have lov til at temperere og lufte lidt, inden du ’pakker den ind i’ sengetøj og reder din seng.

10. Få eksperthjælp

Hvis du ikke har en vaskemaskine eller tørretumbler, der kan klare dyne- og pudevask, kan de fleste renserier hjælpe dig. De har som regel maskinerne og ekspertisen til det.