Den rette dyne

Hvilke type dyne skal man vælge?

Sommerdyne og vinterdyne

Vi anbefaler at du anskaffer dig både en sommer- og en vinterdyne, eftersom de færreste soveværelser har den samme temperatur året rundt. Du går jo heller ikke med vinterjakke om sommeren. Mange af os har stadig kun en ”helårsdyne”, selv om det da heldigvis er flere og flere forundt at have to dyner at vælge imellem. Sommerdyner er, grundet deres beskedne mængde fyld, forholdsvis billige at købe, men du kan jo også tage skridtet fuldt ud og tage på dit livs drømmerejse – med en superlækker gåse- eller edderdunsdyne med europæisk, cremefarvet silke.

Dyne størrelse

Skal den kunne pakkes godt ned omkring kroppen, og ikke mindst fødderne, skal dynen være mindst 30 cm længere end dig og mindst 30 cm bredere end dit brystmål. Overvejer du en dobbeltdyne, og skal den deles med en partner, må I lige afstemme behov inden købet. Det duer jo ikke at din partner sveder tran mens du klaprer tænder af kulde. Kan I blive enige, skal du vælge en dobbeltdyne der er mindst lige så bred som sengen.

Hvad med indholdet?

En dynes komfort afgøres lettest ved et kig på bæreevnen. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og dermed deres kvalitet, og en høj bæreevnen betyder at fyldet er let, luftigt og isolerer godt. Det kan lyde ulogisk at en god kvalitet skal indeholde luft, men fylder man store, flade fjer i en dyne, bliver den tung og ukomfortabel – før den bliver varm. Dunene skal altså være tilpas spændstige til at kunne holde på luften og dermed kropsvarmen, da man i modsat fald skal bruge langt mere fyld. Det kan sammenlignes med isolering af huse, hvor f.eks. mineraluld er særdeles velegnet til at hindre varmen i at slippe udenfor. Dun fra edderfugle har den bedste isoleringsevne, dernæst dun fra gæs og til sidst dun fra ænder. Men kig på deklarationen, for ”andedun bæreevne 675” er af bedre kvalitet end ”gåsedun bæreevne 550”.

Og det ydre?

Våret fås i forskellige kvaliteter, fra den altid populære bomuldscambric til bomuldsbatist, bomuldssatin og silke, og de er alle duntætte og STANDARD 100 by OEKO-TEX®-mærkede. Hvad du skal vælge, er op til dig, for det afhænger af udbud, smag og behag. Og så er der jo også lige det med prisen.

Husk så også … mærkerne!

Og med dét mener vi de oplysninger du får via dynens etiketter. Kig efter om dynen er mærket STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I og dermed ikke indeholder restkemikalier. Kig efter ”NOMITE” hvis du er allergisk over for støvmider (NOMITE er din garanti for at støvmiderne ikke kan trænge ind i våret). Kig efter ”Downafresh® greenline” hvis det betyder noget for dig at dunene er vasket og tørret efter strenge internationale regler og altså ikke kan indeholde mikroorganismer og virus. Og sidst men ikke mindst: Kig efter om dynen er produceret i Danmark. Læs mere om alle mærkerne på dynerne her.

Ringsted Dun Dynevælger

Find den rigtige dyne til dig ved hjælp fra vores unikke Dynevælger.

Dynevælgeren behøver kun 2 oplysninger:

  • Din kropstemperatur (forstået som hvor varm eller kold du er)
  • Soveværelsets temperatur