Du bruger omkring 1/3 del af dit liv i sengen, hvor både krop og sind lader op – hvis du får en god nats søvn, vel at mærke. Der er 24 timer i et døgn, og mest optimalt er din dag delt op i 3 perioder fordelt på arbejde, fritid og søvn. Men hvad skal der til for at få det bedste ud af tiden og sove godt? Nogle har brug for en varm dyne. Andre kan ikke sove med andet end en høj hovedpude. Din søvn afhænger i høj grad af de valg, du træffer i dit soveværelse, og det er en god ide at forberede sig godt. Her får du vores soveguide med seks tips til god søvn.

1. Forstå forskellige behov

Vi er alle sammen forskellige og har derfor også forskellige behov. Højst sandsynligt er den dyne du har brug for ikke den samme som for din partner eller dit barn.

Det kan være, at du er meget aktiv, når du sover, eller du er typen, der ligger i samme position, når du vågner, som da du faldt i søvn.

Derfor kan du ikke som udgangspunkt købe den samme type dyne eller hovedpude til hele familien, så husk at tage alle med på råd.

2. Omgiv dig med naturlige materialer

Soveværelset er centrum for en stor del af livet, og derfor er det også vigtigt, at du tænker over omgivelserne – også i selve sengen.

Vi anbefaler, at du tjekker mærkningerne på dine dyner og hovedpuder, og er opmærksom på, hvilket fyld der er i.

Vi anbefaler, at du omgiver dig med naturlige materialer som fx bomuld, silke, dun og fjer – det giver velvære og reducerer risikoen for allergi og husstøvmider.

3. Vær opmærksom på dit sovemiljø

Helheden i dit sovemiljø er væsentligt for at sikre den gode søvn, og der er mange ting, du skal være opmærksom på – og kan ændre på – for at få et godt og rart udgangspunkt.

Er her for varmt eller koldt?
Er madrassen og topmadrassen stadig god?
Har jeg en dyne, der passer til årstiden?
Er puden god til mig – eller er den evt. blevet for høj eller for lav?

4. Lær din søvn at kende

Vågner du ofte om natten, fordi du fryser eller sveder, kan det hænge sammen med din dyne.

En god dyne ånder og transporterer luft og fugt væk fra kroppen. Med den rette dyne til dine behov kan du forbedre mulighederne for at opnå en sammenhængende søvn.

5. Spørg dig frem

Hvilken dyne passer til mig? Hvis du er i tvivl om dit behov, så spørg din Ringsted Dun forhandler.

De er uddannet til at hjælpe dig til god søvn og derfor finde netop den dyne, som du har brug for.

Eller prøv vores dynevælger, der hjælper dig godt på vej.

6. Pas på din dyne og hovedpude

Når du vasker din dyne og hovedpude, skal du huske at følge vaskeanvisningerne. Dem finder du på enten produktet og/eller emballagen. Som hovedregel skal din dyne og hovedpude kunne vaskes på 60 grader med enzymfrit vaskepulver. Ved den temperatur dræbes alle husstøvmider. Det er også vigtigt, at du husker at tørre både dyne og hovedpude meget grundigt – min. 4 timer – for at dun og fjer ikke klumper sammen og mister deres effekt. Læs mere om hvordan du vasker og tørrer din dyne og pude her.