En god nats søvn er vigtig for vores sundhed og velvære. Her kan du læse om hvorfor det er vigtig med en god søvn og hvilke sundhedsmæssige parametre søvnen har indvirkning på. Vi er ikke læger, men tager udgangspunkt i det rigtige valg af dyner og puder, og hvilken positiv betydning valget, har på din søvn.

Nederst på siden kan du finde tips og tricks til, hvordan du opnår den bedste og mest optimale nattesøvn.

Få en bedre søvn

Vi gør det 1/3 af vores liv, i sengen, på sofaen, i toget, i flyet – Vi sover. Men hvorfor gør vi det? Hvorfor er det så vigtigt for os? Og hvad gør det for vores dag i morgen? Det kan du læse om her:

  • Er din telefon er ved at løbe tør for strøm, så sætter du den i opladeren
  • Er din bil ved at løbe tør for benzin, så fylder du mere på
  • Er din kaffe kold, så laver du en ny
  • Er du træt – lægger du dig så til at sove?

Ringsted Dun Soveguide

Hos Ringsted Dun forsker vi hver dag i at udvikle og producere de bedst mulige dundyner og -puder tilpasset dig og din familie. Vi sætter en stor ære i at finde de bedste dun, fjer og bomuldsvår.

Dette gør vi for at sikre dig et miljørigtigt, sundt, naturligt og åndbart produkt, der giver dig den gode nattesøvn. For tro det eller ej, med den rette dyne og pude, er du godt på vej til den gode og sunde kvalitetssøvn.

Vi bruger 1/3 del af livet i sengen

Søvnen er din nøgle til det gode liv. Det er livsvigtigt at sove, og gør man det godt, så er der rigtig mange positive følger.
Der er 24 timer i et døgn og mest optimalt bliver døgnet delt op i 3 rum – således:

  1. Arbejde
  2. Fritid
  3. Søvn

8 timer til hver del og det kan være livsfarligt at ændre på cirklen i en længere periode. Så gør dig nøje overvejelser om hvor du tager dine ekstra timer fra, næste gang det bliver nødvendigt.

Ringsted Dun

Søvnens positive påvirkning af din sundhed

Søvn påvirker dig mere end du muligvis går og tror. En god nats søvn har mange positive følger, og forskere kalder søvnen for gratis og bivirkningsfri medicin.

Husk at søvneksperterne anbefaler, at du som voksen får 7 ½ times søvn i gennemsnit pr. nat.
Børn skal have mere søvn alt efter deres alder. Se her hvor mange timers søvn dit barn skal have pr. døgn.

Ringsted Dun Soveguide

God søvn og vægttab går hånd i hånd. Undersøgelser viser, at mangel på søvn af god kvalitet påvirker din appetit og derfor øger risikoen for overvægt.
Faktisk kan du spise nok så sundt og motionere nok så meget, men sover du ikke tilstrækkeligt, får du slet ikke nok ud af din indsats.
Så får du nok søvn, vil det påvirke din vægt positivt.

Mere energi og bedre præstationsevne
Din søvn en af de vigtigste kilder til en sund og energifyldt hverdag. Får du ikke nok søvn, afspejler det sig direkte i dit mentale velvære. Især din koncentrations- og ydeevne vil blive påvirket. Så for at blive den bedste udgave af dig selv, skal du sove tilstrækkeligt om natten.

En god søvn er forudsætningen for at præstere optimalt, når du er vågen – både psykisk og fysisk. Ny forskning fra USA med den danske forsker Maiken Nedergaard i spidsen viser, at der sker en form for hjernevask i løbet af natten, hvor kroppen skyller alle affaldsstofferne ud af hjernen, så den er ren og klar til næste dag. Søvnen virker altså som en slags mirakelkur på krop og sind og øger desuden vores koncentration, humør, energi og generelle velvære.

Bedre indlæring
For lidt søvn forringer indlæringen, da det er under søvnen, at hjernen lagre, det vi har oplevet/tillært os gennem dagen.

Dårlig indlæringsevne, flere konflikter og mere gråd er hyppige konsekvenser, når vores børn får for lidt søvn. ”Et træt barn kan ikke udvikle sig optimalt” lyder det fra forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn, Marian Petersen.

”Du kan godt løse opgaver, som du er rutineret i, men du kan ikke indlære nye ting. Alle ved, at man har sværere ved at koncentrere sig, hvis man igennem længere tid har sovet dårligt”. Dr.med. Poul Jennum

Bedre hukommelse
Søvnen er helt afgørende for hjernes opbygning – specielt den del af søvnen, hvor vi drømmer, da det er her, dagens begivenheder lagres i hukommelsen.

Under REM-søvn afspiller vi en film, der er med til at dirigere de forskellige informationer de rigtige steder hen i hjernevindingerne. Uden tilstrækkeligt søvn vil informationerne ikke blive lagret ordentligt, og det vil derfor blive vanskeligt at genkalde ting, vi tidligere har oplevet.

Bedre immunforsvar
Søvn har en afgørende betydning for kroppens immunforsvar. Sover vi ikke nok, bliver kroppen eksempelvis dårligere til at danne visse stoffer af betydning for immun systemet.

F.eks. påvirkes proteinet Interleukin-6, der bekæmper infektioner i kroppen, og som også har vist sig at spille en vigtig celle-dræbende rolle i forbindelse med kræft.

Mindre stress
Nervesystemet fungerer kun optimalt, hvis du får en god, lang nattesøvn. Sover du for lidt, vil mængden af stresshormoner vokse frem for at forsvinde. Det kan blandt andet resultere i et forhøjet blodtryk.

Mere sexlyst
Både mænd og kvinder mister interessen og lysten til sex, når de er i søvnmangel.

Hvad skal der til for at du opnår den bedst mulige søvn?

  • Den rigtige dyne
  • Den rigtige pude
  • Den rigtige madras

Vores dyne er som oftest vores bedste ven i sengen. Nogen sover med den, nogen ligger på den og andre har den mellem benene. Det er mange måde at putte med sin dyne på. Men der er også rigtig mange dyner at vælge imellem:

Er en dyne ikke bare en dyne?
Hertil er svaret nej. Der findes et hav af dyner på markedet, der spænder bredt i både specifikationer, pris og kvalitet.
Ringsted Dun har 70 års erfaring og er i dag specialister i dundyner og -puder og det er fordi vi tror på at det er det bedste materiale at sove med.

Mange tror at de lider af dunallergi, men som oftest er det husstøvmideallergi. Har du dunallergi er du ikke i tvivl. Du vil reagere så snart, du er i et hus med dun og fjer. Læs mere om dun og allergi her.

Vi forsker hver dag i god søvn, og flere undersøgelser viser at du med den rigtige dyne har størst sandsynlighed for at opnå en god sammenhængende kvalitetssøvn.

Dynevælger
Ringsted dun har udviklet et dynevælgerkoncept, der gør det nemt for dig at vælge din nye dyne.

Når du skal finde din dyne, har du valget mellem en sval, lun eller varm dyne. Så alt efter om du fryser meget, altid har det varmt, sover i et varmt soveværelse eller bare er helt midt i mellem, så har Ringsted Dun en dyne til dig.

Familien Junker er Ringsted Duns testfamilie og efter at Ringsted Duns søvnekspert har været på besøg hos familien og udstyret dem med dyner og puder tilpasset deres behov, er hele familiens søvnkvalitet øget markant.

”Jeg sover hele natten og vågner i samme stilling som da jeg faldt i søvn. Tidligere vågnede jeg flere gange om natten for at samle min dyne op fra gulvet eller tage den af fordi den var for varm”.  Marlene Junker, 2018.

Det er en klassisk ”dynevælger fejl”. Vi tror, at det er lige meget hvilken dyne vi har, vi skal jo bare sove. Rettelse – Vi skal ikke bare sove, vi skal restituere, lade op, så vi kan lagre dagens begivenheder og være klar til at erobre en ny dag med ny forbedret energi.

Find din dyne
God søvn hele året. Ligesom du både har en vinterjakke og en sommerjakke, så anbefaler Ringsted Dun at du både har en sommerdyner og en vinterdyne. På den måde er du bedst udstyret til god søvn hele året rundt.

Hovedpuden er også vigtig
Puden er også en vigtig spiller, når det handler om god kvalitetssøvn.

Ringsted Dun har puder i fem niveauer: ekstra lav, lav, mellem, høj og ekstra høj. Når du vælger din pude, skal du tænke på din måde at sove på. Sover du mest på siden, og er alm af bygning, så er en mellem pude et godt udgangspunkt.
Sover du mest på maven er en lav pude at foretrække. Har du meget brede skuldre, skal du op i en høj eller ekstra høj pude.

Små børn skal altid have en lav pude, så de beskytter deres nakke. Når de begynder at lægge bamsen eller armen under hovedet, er det tegn på at gå niveauet op i højden.

Madrassen er også en væsentlig enhed for den bedst mulige søvn. Her er der igen et utal af muligheder, så spørg din forhandler om hjælp når den nye madras skal findes.

Derfor skal du vælge din dyne og pude med omhu og det er en rigtig god ide at bede om hjælp til at finde de produkter, der passer lige præcis til dig og dine behov. Find din nærmeste Ringsted Dun forhandler her.

Prøv at tænk over, hvor meget vi sover – ja, ca. 1/3 af vores liv. Skylder vi os så ikke at bruge tid og ressourcer på at optimere vores søvn?

Der er mange parametre, der spiller ind for at opnå den helt rigtige søvn. Hos Ringsted Dun har vi forsket i, hvad den rigtige dyne og pude kan gøre for dig og din søvn. Dermed kan vi guide dig på vej til en god søvn.

Lær Ringsted Duns 5 soveråd at kende

1. LÆR DIN SØVN AT KENDE

Vågner du ofte om natten, fordi du fryser eller sveder, så kan det hænge sammen med din dyne. En god dyne ånder og transporterer luft og fugt væk fra kroppen. Med den rette dyne til dine behov kan du forbedre mulighederne for at opnå en sammenhængende søvn.

2. STÅ IKKE ALENE MED TVIVLEN

Hvilken dyne passer til mig? Det spørgsmål får vi tit. Det sker ofte at mand og hustru kommer ind i butikken og vil have den samme dyne. Udfordringen her er, at manden er en varm person og kvinden fryser stort set altid.

Hvis du er i tvivl om dit behov, så spørg din dyneforhandler. De er uddannet til at hjælpe dig til god søvn og derfor finde netop den dyne, som du har brug for. Eller prøv vores intelligente dynevælger, der hjælper dig godt på vej.

3. VEDLIGEHOLD

Når du vasker din dyne og pude, skal du blot følge vaskeanvisningerne. Den finder du på produktet og emballagen. Som hovedregel skal en dyne kunne vaskes på 60 grader med enzymfrit vaskepulver. Ved denne temperatur dræbes husstøvmider.

Det er vigtigt, at tørre dynen meget grundigt – min. 4 timer, for at dun og fjer ikke klumper sammen og mister deres effekt. Læs mere om hvordan du vasker og tørrer din dyne og pude her.

4. LÆR AT SKELNE

Vi er alle sammen forskellige og har derfor forskellige behov. Der findes rigtig meget information omkring, hvordan du opnår den gode søvn. Nogle sover bedst i et mørkt rum og andre skal have åbnet et vindue. Sandheden er, at vi er forskellige og vi tror på, at den rigtige dyne og pude kan gøre en forskel for dig. Højst sandsynligt er den dyne du har brug for, ikke den samme som for din partner eller dit barn.

Det kan være, at du er meget aktiv når du sover. Det kan være at du ligger i samme position når du vågner, som da du faldt i søvn. Måske har du det varmt under dynen, mens andre fryser.

Næste gang du vågner og er badet i sved eller fryser, fordi du har sparket din dyne af. Så husk at, vi er forskellige og har behov for vores egen udvalgte dyne og pude.

5. HUSK HELHEDEN

Helheden i dit sovemiljø er væsentligt for at sikre den gode søvn. De færreste tænker over, hvad de har brug for, for at opnå den gode søvn.
Gennemgå følgende og find ud af, hvad du kan gøre for at optimere din gode søvn:

SOVERUM
Hvordan påvirker soverummet min søvn? Er her for varmt/koldt? Er her rodet? Er her støvet? Er temperaturen god? Er her for lyst? Er her frisk luft? Er her nok ro?
SENGEN
Hvordan er min seng egentligt at sove i? Er madrassen og topmadrassen stadig god? Eller er den for hård eller for blød?
DYNE & PUDE
Hvordan er min dyne og pude?
Husker jeg at ryste og puffe luft i den?
Har jeg dyner der passer til årstiden? Er puden god til mig – eller er den evt. for høj eller for lav?

RITUAL
Hvordan er mine aftenritualer?
Hvordan kommer jeg i det rette sove-mode?
Er det ikke noget du tænker over, så prøv at gør det i en periode og find ud af hvad der virker bedst for dig. Skriv evt. søvndagbog så kan du bedre følge med
MADE IN DENMARK
Er det er vigtigt for dig, at:
• Din dyne og pude er produceret i Danmark?
• Din dyne og pude er allergivenlig?
• At producenten går op i dyrevelfærd, miljøet og etik?

Så er Ringsted Dun din ven i sengen. Få meget mere viden hos vores forhandlere, de hjælper dig til at finde dit rette match og hjælper dig på vej til din gode sammenhængende søvn.

Overvej hvad der kan gøre den afgørende forskel for dig – og vent ikke for længe.

Sov godt – det er vigtigt og det virker😊