Sådan vasker du din dyne eller pude

Vi tilbringer en tredjedel af vores liv i sengen, og dét uden at ofre dynen og puden mange tanker. Hvordan har de det egentlig, og ville de måske have godt af en lille ”forfriskning”?

Hver nat afgiver vi mere end ½ liter væske ved udånding og sved, og en del af det optages af sengetøjet og får efterhånden fyldet til at klumpe sammen. Dynen bliver tungere, isoleringsevnen forringes og våret får skjolder, og til sidst må vaskemaskinen på banen. Mange er nervøse for at vaske deres dunprodukter, men man skal bare huske at give sig tid til det, for det klares ikke på en halv time.

De 10 bud om vask og tørring

Ligesom du vasker dit tøj, skal du også vaske din dyne og pude – dog ikke nær så ofte. Vi anbefaler omkring 2 gange om året eller efter behov.

Vi henviser altid til produktets vaskeanvisning for den korrekte information.
Vær opmærksom på at fx silkeprodukter skal behandles på anden vis. Men ved de fleste bomuldsprodukter skal du vide disse 10 ting, inden du går i gang:

  1. Planlæg det til en dag, hvor du alligevel er hjemme og eventuelt gør hovedrent. Det tager det meste af dagen.
  2. Både din dyne og din pude har behov for en vaskemaskine og tørretumbler, som er minimum 7 kg for en almindelig dyne og 5 kg for en pude.
  3. Vask altid din dyne og pude ved 60 grader for at få den ordentlig ren.
  4. Vask dem altid én ad gangen og hver for sig. Gør det eventuelt på to forskellige dage.
  5. Brug enzymfrit vaskemiddel. Vi anbefaler vores Ringsted Dun vaskemiddel som også er astma og allergivenligt.
  6. Selve vasketiden er det samme som normal 60 graders vask, mens tørretiden er længere.
  7. Vi anbefaler, at du tager dynen eller puden ud af tørretumbleren for at ryste og ’puffe’ dem så fyldet fordeles og maskinen får lidt luft. Gør det ca. hver halve time i løbet af de 4 timer tørretiden som minimum varer, før indholdet er ordentligt tørt.
  8. Hvis din maskine slukker når indholdet er overflade tørt (hvilket jo er fint til almindeligt tørring af tøj), kan du ”snyde” maskinen med et vådt håndklæde. På den måde forlænges tørretiden, så fyldet tørres – selv i pudens kerne.
  9. Er puden eller dynen tør nu? Hvis du mener den er tør, skal den have lov til at temperere og lufte af henover et gelænder eller tørrestativ inden du ’pakker den ind i’ sengetøj og reder din seng.
  10. Hvis du ikke har maskiner der kan klare det, eller tiden og muligheden, så tvivl ikke. De fleste renserier kan hjælpe dig. De har som regel maskinerne og ekspertisen til det.

Tager dynen skade?

Våret er som regel lavet af 100 % bomuld i en stærk, duntæt kvalitet og kan altså sagtens vaskes. Og selvfølgelig kan dun og fjer tåle vand – deres ophav, andefuglene, er jo næsten mere i vand end på land!
Dog skal produkter med edderdun eller silke altid renses professionelt, da det kræver skåsom vådrens.

Den vigtigste regel når det gælder dunvask: Sørg for at fyldet er tørt!

Et lille trick: Vej dynen inden du putter den i vaskemaskinen og noter vægten ned. Når du mener at dynen har tørret længe nok, vejer du den igen. Vejer dynen mere end før, er den ikke færdig.

Vaskemidlet ikke må indeholde enzymer, eftersom de skader dunenes beskyttende lanolin. Ringsted Dun har lavet et vaskemiddel specielt til dunvask. Følg doseringsvejledningen på vaskemidlet og vaskeanvisningen på pudens/dynens etiket.

Så vask du bare, men gør det nu heller ikke for tit. Det siger sig selv at en ugentlig vask efterhånden vil slide våret tyndt og få dunene til at miste elasticiteten.