Dun og fjer

Dun er fremragende som isoleringsmateriale og er med sin lave vægt yderst velegnet som fyld til dyner. Fyldets evne til at isolere måles ved hjælp af bæreevnen, og nok er gåsedun med bæreevne 13 fantastisk til at varme, men fyldet kan også sagtens bruges i en let og luftig sommerdyne – der skal bare ikke så mange gram i. Fjer fungerer fint som støtte i hovedpuder – navnlig hvis man ønsker en høj, fast pude. Men ud med gamle dages tunge fjerdyner som er mere tunge end isolerende.

De fineste, største og stærkeste dun stammer fra regioner med store udsving mellem dag- og nattemperaturer. Andefuglene har udviklet evnen til at holde på varmen i de kolde nætter, men kan også sagtens have det behageligt i dagens varme – og dét med samme fjerdragt. Hemmeligheden ligger i et beskyttende lag fedtstof, lanolin, som gør fjerene smidige, modstandsdygtige og vandafvisende, og altså er forklaringen på at svømmefugle kan holde sig tørre og varme.

De bedste dun får man fra fuldvoksne fugle, og har dyrene levet under optimale forhold, opnås kvaliteter med en bæreevne helt op til 13 – fra gæs. Fugle opdrættet i Fjernøsten behandles generelt dårligere, og endvidere slagtes de i en meget ung alder, og resultatet: Dun af ringere kvalitet, og færdigvarer med kortere levetid. Billige produkter indeholder som regel dårlige dunkvaliteter, så prisforskellen mellem butikkernes dyner skyldes altså fortrinsvis forskellige fyldkvaliteter. Som konsekvens heraf bruger vi derfor kun dun og fjer fra nøje udvalgte leverandører fra Europa.

Hvad betyder bæreevne?

Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder at dunene er lette, luftige og isolerer godt fordi de indeholder meget luft – det er netop dunenes stillestående luft som holder på kropsvarmen. Jo dårligere kvalitet dun, og jo flere fjer, jo lavere bære- og isoleringsevne. Gode råvarer vil, hvis de behandles korrekt, kunne bevare deres bæreevne igennem mange år.

Dun fra edderfugle har den bedste isoleringsevne, dernæst dun fra gæs og til sidst dun fra ænder. Men kig på deklarationen, for ”andedun bæreevne 10” er af bedre kvalitet end ”gåsedun bæreevne 8”.

Høj bæreevne – 20g dun

Lav bæreevne – 20g dun

Dun & Allergi

Mange tror fejlagtigt at de er overfølsomme over for dun og fjer, men som oftest er det husstøvmidernes afføring, der giver ubehag. Vores puder og dyner kan vaskes ved 60 grader, og desuden er bomuldsvåret NOMITE-mærket, hvilket betyder at det er for tætvævet til at husstøvmiderne kan trænge igennem det. Læs mere om dyner og allergi her.

NOMITE